REKLAMA

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży to tradycyjny polski trunek o intensywnym smaku i aromacie. Wypita w umiarkowanych ilościach, może wspomagać układ odpornościowy i przynosić korzyści dla zdrowia. Jest idealna jako aperitif lub dodatek do deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g dzikiej róży Dodano do
  • 500 ml wódki Dodano do
  • 300 g cukru Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
  • 1 laska wanili Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wymyj dziką różę, usuń ogonki i szypułki.

2. Krok

Umieść owoce dzikiej róży w słoju 2 litrów.

3. Krok

Zalej owoce dzikiej róży wódką, aż będą całkiem przykryte.

4. Krok

Zamknij słoik i umieść go w chłodnym, ciemnym miejscu.

5. Krok

Przygotuj syrop cukrowy. W małym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

6. Krok

Po 3 miesiącach przecedź nalewkę z dzikiej róży przez gazę, aby pozbyć się owoców.

7. Krok

Wlej nalewkę do większego naczynia i dodaj schłodzony syrop cukrowy. Dokładnie wymieszaj.

8. Krok

Przelej nalewkę z powrotem do słoików i ponownie umieść w chłodnym miejscu, tym razem na około 2 tygodnie.

9. Krok

Nalewka z dzikiej róży jest teraz gotowa i.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy