REKLAMA

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży to tradycyjny polski trunek o intensywnym smaku i aromacie. Wypita w umiarkowanych ilościach, może wspomagać układ odpornościowy i przynosić korzyści dla zdrowia. Jest idealna jako aperitif lub dodatek do deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g dzikiej róży Dodano do
  • 500 ml wódki Dodano do
  • 300 g cukru Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
  • 1 laska wanili Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wymyj dziką różę, usuń ogonki i szypułki.

2. Krok

Umieść owoce dzikiej róży w słoju 2 litrów.

3. Krok

Zalej owoce dzikiej róży wódką, aż będą całkiem przykryte.

4. Krok

Zamknij słoik i umieść go w chłodnym, ciemnym miejscu.

5. Krok

Przygotuj syrop cukrowy. W małym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

6. Krok

Po 3 miesiącach przecedź nalewkę z dzikiej róży przez gazę, aby pozbyć się owoców.

7. Krok

Wlej nalewkę do większego naczynia i dodaj schłodzony syrop cukrowy. Dokładnie wymieszaj.

8. Krok

Przelej nalewkę z powrotem do słoików i ponownie umieść w chłodnym miejscu, tym razem na około 2 tygodnie.

9. Krok

Nalewka z dzikiej róży jest teraz gotowa i.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2163 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Dania mięsne

1119 przepisy

Makaron

240 przepisy

Śniadanie

474 przepisy

Kolacja

2024 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy