REKLAMA

Źródło: HeikeRau from Getty Images

Nalewka z porzeczek

Przygotuj domową nalewkę z porzeczek, która zaskoczy Cię swoim smakiem i aromatem. Idealna na letnie wieczory lub jako prezent dla bliskich osób.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg czerwonych porzeczek Dodano do
  • 12 l wódki Dodano do
  • 300 g cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Odpicuj porzeczki z liści i zgniec je w dużym naczyniu.

2. Krok

Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

3. Krok

Wlej wódkę do mieszanki porzeczek i cukru, a następnie zamknij naczynie i odstaw na 2-3 dni w ciemne, chłodne miejsce.

4. Krok

Po tym czasie przecedź nalewkę przez gęste sito lub gaza, aby pozbyć się resztek porzeczek.

5. Krok

Nalewkę przelej do butelek, które można szczelnie zamknąć. Nalewkę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

6. Krok

Nalewka będzie gotowa do spożycia po około miesiącu, ale im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Przed podaniem nalewkę dobrze schłodzić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2170 przepisy

Zupy i buliony

348 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1127 przepisy

Śniadanie

478 przepisy

Kolacja

2034 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

353 przepisy

Ciasta

380 przepisy

Makaron

241 przepisy