:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/OKad7nVSNg76M_eL2csa/07d0094199df27e7d748da4e708606.jpeg)
Ogórki kiszone
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/06/ogorki-kiszone.html
Składniki
Surowce
- ogórki gruntowe
- czosnek
- koperek
- korzeń chrzanu
- liść chrzanu
ZALEWA
- 1 litr gorącej wody
- 15 g soli kuchennej
Najnowsze ulotki
Procedura
Na dno słoika wkładamy 2 ząbki czosnku przekrojonego na plastry , 3 gałązki kopru oraz 3 małe kawałki pokrojonego chrzanu . Następnie układamy ciasno dobre umyte ogórki gruntowe (jasną stroną do dołu) . Na górę słoika układamy kawałek liścia chrzanu , ząbek czosnku przekrojony na pół oraz kawałek kwiatka kopru . Tak przygotowane ogórki zalewamy ciepłą zalewą (do gotującej wody wsypujemy sól , mieszamy do rozpuszczenia) .
Gotowe słoiki zakręcamy i zasłaniamy tak by nie dochodziło do nich światło , pozostawiamy 2 dni w temperaturze pokojowej . Po upływie dwóch dni słoiki przenosimy do chłodnego , zaciemnianego pomieszczenia .
Ogórki są gotowe po około 3 tygodnia lecz najlepsze jak postoją parę miesięcy .