REKLAMA

Ogórki kiszone

Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/06/ogorki-kiszone.html

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Surowce

  • ogórki gruntowe Dodano do
  • czosnek Dodano do
  • koperek Dodano do
  • korzeń chrzanu Dodano do
  • liść chrzanu Dodano do

ZALEWA

  • 1 litr gorącej wody Dodano do
  • 15 g soli kuchennej Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Na dno słoika wkładamy 2 ząbki czosnku przekrojonego na plastry , 3 gałązki kopru oraz 3 małe kawałki pokrojonego chrzanu . Następnie układamy ciasno dobre umyte ogórki gruntowe (jasną stroną do dołu) . Na górę słoika układamy kawałek liścia chrzanu , ząbek czosnku przekrojony na pół oraz kawałek kwiatka kopru . Tak przygotowane ogórki zalewamy ciepłą zalewą (do gotującej wody wsypujemy sól , mieszamy do rozpuszczenia) .

2. Krok

Gotowe słoiki zakręcamy i zasłaniamy tak by nie dochodziło do nich światło , pozostawiamy 2 dni w temperaturze pokojowej . Po upływie dwóch dni słoiki przenosimy do chłodnego , zaciemnianego pomieszczenia .

3. Krok

Ogórki są gotowe po około 3 tygodnia lecz najlepsze jak postoją parę miesięcy .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2170 przepisy

Zupy i buliony

348 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1126 przepisy

Śniadanie

478 przepisy

Kolacja

2033 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

353 przepisy

Ciasta

380 przepisy

Makaron

241 przepisy