REKLAMA

Ogórki kiszone

Prosty przepis na klasyczne polskie ogórki kiszone.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 2 kg ogórków gruntowych Dodano do
  • 2 liście laurowe Dodano do
  • 2 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 2 łyżki soli Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 12 szklanki octu Dodano do
  • 12 szklanki wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Ogórki umyć i osuszyć.

2. Krok

W dużym garnku zagotować wodę z solą, cukrem i octem.

3. Krok

Dodać do wrzątku liście laurowe i ziele angielskie.

4. Krok

Ogórki włożyć do słoików i zalać wrzącym płynem.

5. Krok

Słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia.

6. Krok

Przechowywać w chłodnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie, aby ogórki nabrały smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy