REKLAMA

Ogórki kiszone

Prosty przepis na klasyczne polskie ogórki kiszone.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 2 kg ogórków gruntowych Dodano do
  • 2 liście laurowe Dodano do
  • 2 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 2 łyżki soli Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 12 szklanki octu Dodano do
  • 12 szklanki wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Ogórki umyć i osuszyć.

2. Krok

W dużym garnku zagotować wodę z solą, cukrem i octem.

3. Krok

Dodać do wrzątku liście laurowe i ziele angielskie.

4. Krok

Ogórki włożyć do słoików i zalać wrzącym płynem.

5. Krok

Słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia.

6. Krok

Przechowywać w chłodnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie, aby ogórki nabrały smaku.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy