REKLAMA

Źródło: Canva

Ogórki małosolne.

Pysznie chrupiące i bardzo zdrowe - domowe ogórki małosolne.

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 15 małych ogórków gruntowych Dodano do
  • Ilość wody wystarczająca do przykrycia wszystkich słoików Dodano do
  • Kilka ząbków czosnku Dodano do
  • Nasiona kopru lub pęczek świeżego kopru Dodano do
  • 1 posiekany korzeń chrzanu Dodano do
  • Liście chrzanu Dodano do
  • 1 Łyżka nasion białej gorczycy Dodano do
  • 1 Łyżka całego pieprzu Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Zagotuj osoloną wodę w garnku z proporcjami 1,5-2 łyżki soli na 1 litr wody. Pozwól wodzie ostygnąć. W międzyczasie umieść ogórki w słoikach lub innych pojemnikach. Jeśli ogórki są duże, przekrój je wzdłuż na pół.

2. Krok

Rozłóż równomiernie wszystkie pozostałe składniki (czosnek, koper, chrzan, białą musztardę, pieprz).

3. Krok

Gdy woda będzie miała temperaturę pokojową, zalej ogórki, zamknij słoiki i odstaw na około 2 - 3 dni.

4. Krok

Po tym czasie powinny być gotowe do spożycia. Możesz je również schować do lodówki, dzięki czemu nie będą tak szybko kwaśne.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy