REKLAMA

Źródło: Canva

Ogórki małosolne.

Pysznie chrupiące i bardzo zdrowe - domowe ogórki małosolne.

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 15 małych ogórków gruntowych Dodano do
  • Ilość wody wystarczająca do przykrycia wszystkich słoików Dodano do
  • Kilka ząbków czosnku Dodano do
  • Nasiona kopru lub pęczek świeżego kopru Dodano do
  • 1 posiekany korzeń chrzanu Dodano do
  • Liście chrzanu Dodano do
  • 1 Łyżka nasion białej gorczycy Dodano do
  • 1 Łyżka całego pieprzu Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Zagotuj osoloną wodę w garnku z proporcjami 1,5-2 łyżki soli na 1 litr wody. Pozwól wodzie ostygnąć. W międzyczasie umieść ogórki w słoikach lub innych pojemnikach. Jeśli ogórki są duże, przekrój je wzdłuż na pół.

2. Krok

Rozłóż równomiernie wszystkie pozostałe składniki (czosnek, koper, chrzan, białą musztardę, pieprz).

3. Krok

Gdy woda będzie miała temperaturę pokojową, zalej ogórki, zamknij słoiki i odstaw na około 2 - 3 dni.

4. Krok

Po tym czasie powinny być gotowe do spożycia. Możesz je również schować do lodówki, dzięki czemu nie będą tak szybko kwaśne.

Podobne przepisy

Sałatka z selerem naciowym

Zdrowa, chrupiąca sałatka.

Marchewka z groszkiem

Pyszny dodatek do dania głównego.

Kiszone warzywa w słoikach

Kiszone warzywa będą gotowe do spożycia po kilku dniach fermentacji, ale im dłużej je pozostawisz, tym smak będzie bardziej wyrazisty. Przechowuj kiszonki w lodówce, gdzie mogą utrzymać się przez wiele tygodni. Możesz je podawać jako dodatek do dań, sałatek, kanapek czy używać jako składnik do dań kuchni fermentacyjnej. Smacznego!

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka idealna na imprezę.

Sałatka ziemniaczana

Idealna przekąska lub dodatek do dania głównego. Prosta i szybka.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka to pyszne danie zimowe, które świetnie sprawdza się na obiad lub kolację. Charakteryzuje się doskonałym smakiem i prostą, szybką przygotowaniem.

Rydze marynowane

Marynowane rydze to klasyczne danie, które jest chętnie przygotowywane podczas sezonu grzybowego. Świetna propozycja na przetwory na zimę. Grzyby doskonale smakują podawane na ciepło do ziemniaków, ale również na zimno jako dodatek do kanapek.

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar jest jedną z najpopularniejszych na świecie.

Podobne przepisy

Sałatka z selerem naciowym

Zdrowa, chrupiąca sałatka.

Marchewka z groszkiem

Pyszny dodatek do dania głównego.

Kiszone warzywa w słoikach

Kiszone warzywa będą gotowe do spożycia po kilku dniach fermentacji, ale im dłużej je pozostawisz, tym smak będzie bardziej wyrazisty. Przechowuj kiszonki w lodówce, gdzie mogą utrzymać się przez wiele tygodni. Możesz je podawać jako dodatek do dań, sałatek, kanapek czy używać jako składnik do dań kuchni fermentacyjnej. Smacznego!

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka idealna na imprezę.

Sałatka ziemniaczana

Idealna przekąska lub dodatek do dania głównego. Prosta i szybka.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka to pyszne danie zimowe, które świetnie sprawdza się na obiad lub kolację. Charakteryzuje się doskonałym smakiem i prostą, szybką przygotowaniem.

Rydze marynowane

Marynowane rydze to klasyczne danie, które jest chętnie przygotowywane podczas sezonu grzybowego. Świetna propozycja na przetwory na zimę. Grzyby doskonale smakują podawane na ciepło do ziemniaków, ale również na zimno jako dodatek do kanapek.

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar jest jedną z najpopularniejszych na świecie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

630 przepisy

Ciasta

242 przepisy

Ciasta i desery

665 przepisy

Sałatki

183 przepisy

Zupy i buliony

202 przepisy

Ciastka

190 przepisy

Tanie posiłki

272 przepisy

Sosy

140 przepisy

Deser

755 przepisy