REKLAMA

Źródło: Canva

Ogórki małosolne.

Pysznie chrupiące i bardzo zdrowe - domowe ogórki małosolne.

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 15 małych ogórków gruntowych Dodano do
  • Ilość wody wystarczająca do przykrycia wszystkich słoików Dodano do
  • Kilka ząbków czosnku Dodano do
  • Nasiona kopru lub pęczek świeżego kopru Dodano do
  • 1 posiekany korzeń chrzanu Dodano do
  • Liście chrzanu Dodano do
  • 1 Łyżka nasion białej gorczycy Dodano do
  • 1 Łyżka całego pieprzu Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Zagotuj osoloną wodę w garnku z proporcjami 1,5-2 łyżki soli na 1 litr wody. Pozwól wodzie ostygnąć. W międzyczasie umieść ogórki w słoikach lub innych pojemnikach. Jeśli ogórki są duże, przekrój je wzdłuż na pół.

2. Krok

Rozłóż równomiernie wszystkie pozostałe składniki (czosnek, koper, chrzan, białą musztardę, pieprz).

3. Krok

Gdy woda będzie miała temperaturę pokojową, zalej ogórki, zamknij słoiki i odstaw na około 2 - 3 dni.

4. Krok

Po tym czasie powinny być gotowe do spożycia. Możesz je również schować do lodówki, dzięki czemu nie będą tak szybko kwaśne.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy