:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/8kzOhIgaoeClUyf5Sm3D/2f71e1b677e51a2da7d260a7bc1cb9.png)
Paszteciki vol au vent
Vol au vent w postaci cienkich, kruchych spodów z ciasta francuskiego, wypełnionych różnorodnym farszem. Jest to elegancka wykwintna przekąska, która doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego przyjęcia lub eleganckiej kolacji.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g filetów z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masla
- 200 ml bulionu
- 100 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i odetnij 4 kwadraty o boku około 10 cm.
Na blasze do pieczenia ułóż wykrojone kwadraty i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut, aż ciasto będzie złociste i dobrze wypieczone.
W międzyczasie przygotuj farsz. Filety z kurczaka umyj, osusz, pos i popieprz. Pokrój w małą kostkę.
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
Dodaj i plasterki pieczarek. Smaż przez kolejne 7 minut.
Posyp mięso, dobrze wymieszaj.
Powoli dolej bulion drobiowy i śmietanę. Mieszaj całość, aż sos zgęstnieje, kilka minut na małym ogniu.
Farsz dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
Usmażone i upieczone spody vol au vent napełnij przygotowanym wcześniej farszem.