REKLAMA

Paszteciki vol au vent

Vol au vent w postaci cienkich, kruchych spodów z ciasta francuskiego, wypełnionych różnorodnym farszem. Jest to elegancka wykwintna przekąska, która doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego przyjęcia lub eleganckiej kolacji.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego Dodano do
  • 200 g filetów z kurczaka Dodano do
  • 200 g pieczarek Dodano do
  • 1 mała cebula Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 200 ml bulionu Dodano do
  • 100 ml śmietany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • natka pietruszki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i odetnij 4 kwadraty o boku około 10 cm.

3. Krok

Na blasze do pieczenia ułóż wykrojone kwadraty i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut, aż ciasto będzie złociste i dobrze wypieczone.

4. Krok

W międzyczasie przygotuj farsz. Filety z kurczaka umyj, osusz, pos i popieprz. Pokrój w małą kostkę.

5. Krok

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.

6. Krok

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

7. Krok

Na głębokiej patelni rozgrzej masło, cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.

8. Krok

Dodaj i plasterki pieczarek. Smaż przez kolejne 7 minut.

9. Krok

Posyp mięso, dobrze wymieszaj.

10. Krok

Powoli dolej bulion drobiowy i śmietanę. Mieszaj całość, aż sos zgęstnieje, kilka minut na małym ogniu.

11. Krok

Farsz dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.

12. Krok

Usmażone i upieczone spody vol au vent napełnij przygotowanym wcześniej farszem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1066 przepisy

Obiad

2062 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Mascarpone

133 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

370 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy