REKLAMA

Źródło: Canva

Pieczona kaczka

Tradycyjny przepis na pieczoną kaczkę. Za każdym razem wyjdzie doskonała.

REKLAMA
Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Składniki

porcje
4
  • 1 kaczka Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 pory Dodano do
  • 12 szklanki białego wina Dodano do
  • 12 szklanki bulionu drobiowego Dodano do
  • 2 łyżki masła Dodano do
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny Dodano do
  • 1 łyżeczka tymianku Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

130 min.
1. Krok

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (160 stopni C jeśli jest to piekarnik z termoobiegiem). Formę do pieczenia wyłóż folią aluminiową.

2. Krok

W misce wymieszaj cebulę, marchewkę, pory, wino, bulion, masło, skórkę z cytryny, tymianek, sól i pieprz.

3. Krok

Wewnątrz kaczki umieść przygotowany farsz i zwiąż nogi kaczki taśmą kuchenną lub sznureczkiem, aby farsz się nie wydostał.

4. Krok

Umieść kaczkę w formie do pieczenia i skrop ją tłuszczem z kaczki.

5. Krok

Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 1,5-2 godziny, aż kaczka będzie miękka i rumiana. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, aby skórka była chrupiąca.

6. Krok

Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut przed krojeniem, aby mięso odpoczęło.

7. Krok

Podawaj z pieczonymi warzywami lub ziemniakami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy