REKLAMA

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka to pyszne, soczyste danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Dzięki odpowiednim przyprawom karkówka nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu. Podawać ją można z ulubionymi dodatkami, jak czy surówki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Karkówki Wieprzowej Dodano do
  • 2 łyżki gorczycy Dodano do
  • 2 łyżki miodu Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 3 łyżki oleju roślinnego Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Karkówkę umyj i osusz.

2. Krok

W małej miseczce wymieszaj miód, gorczycę, paprykę, oregano, sól i czosnek.

3. Krok

Przygotowaną marynatę ładnie wcierając ją w mięso. Odstaw na godzinę do lodówki.

4. Krok

Po tym czasie karkówkę wyjmij z lodówki i pozostaw na blacie do osiągnięcia temperatury pokojowej.

5. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

6. Krok

Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i obsmaż karkówkę z każdej strony, aby uzyskała rumianą skórkę.

7. Krok

Przełóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika.

8. Krok

Piecz karkówkę przez około , - 2 godziny, aż st się miękka, od czasu do czasu, polewając ją własnym sosem.

9. Krok

9 Po upieczeniu, wyjmij karkówkę z piekarnika i odłóż na 10 minut, aby mięso odpoczęło i soczystość się utrzymała.

10. Krok

Pokrój karkówkę na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy