REKLAMA

Źródło: FoodStock by Canva

Pieczona wołowina z ziemniakami

Pieczona wołowina z ziemniakami to sycący i pyszny posiłek. Doskonały wybór na rodzinny obiad, który pokochają wszyscy miłośnicy mięsa.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Wołowina

  • 800 g wołowina Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 4 szt czosnek Dodano do
  • 1 gałązka Rozmarynu Dodano do
  • 1 gałązka tymianku Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz czarny mielony Dodano do

Warzywa

  • ziemniaki Dodano do
  • marchewki Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Oczyść wołowinę i osusz ją. Następnie natrzyj ją solą i czarnym pieprzem.

2. Krok

Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju. Dodaj mięso i smaż je z każdej strony, aby stało się pięknie brązowe. Następnie wyjmij je i odłóż na bok.

3. Krok

Do tej samej patelni dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula stanie się miękka i złotawa.

4. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki i marchew, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z oliwą z oliwek i solą. Rozłóż je równomiernie na blaszce.

5. Krok

Umieść pieczone mięso wołowe na blasze między ziemniakami i posyp je rozmarynem i tymiankiem.

6. Krok

Włóż blaszkę do piekarnika i piecz około godziny, lub aż ziemniaki będą miękkie i mięso będzie upieczone według twojego smaku.

7. Krok

Przed podaniem, pozostaw mięso na 5 – 10 minut, a następnie pokrój je na plastry. Podawaj ziemniaki jako dodatek do mięsa.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy