:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1BF3ftc-bbddm3F_Ywju/efc503cd8f4e2d3149f6d4c45ccbf2.jpeg)
Źródło: Pexels
Pierniczki
Prosty przepis na najlepsze świąteczne pierniczki.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 2 jajko
- 200 g miodu
- 100 g masło
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka goździków mielonych
- szczypta sól
Najnowsze ulotki
Procedura
W rondelku rozgrzej miód z masłem, a następnie odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, sodą oczyszczoną, solą oraz przyprawami.
Do suchych składników dodaj ostudzone masło z miodem oraz jajka. Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Wytnij z ciasta foremkami pierniczki w dowolnych kształtach.
Układaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
Piecz przez około 10-12 minut, aż pierniczki będą złociste.
Po upieczeniu, pierniczki wystudź na blasze.