REKLAMA

Źródło: Pexels

Pierniczki

Prosty przepis na najlepsze świąteczne pierniczki.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 200 g cukru pudru Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 200 g miodu Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 1 łyżeczka imbiru Dodano do
  • 1 łyżeczka goździków mielonych Dodano do
  • szczypta sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

W rondelku rozgrzej miód z masłem, a następnie odstaw do ostygnięcia.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, sodą oczyszczoną, solą oraz przyprawami.

3. Krok

Do suchych składników dodaj ostudzone masło z miodem oraz jajka. Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto.

4. Krok

Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.

5. Krok

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1 cm.

6. Krok

Wytnij z ciasta foremkami pierniczki w dowolnych kształtach.

7. Krok

Układaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.

8. Krok

Piecz przez około 10-12 minut, aż pierniczki będą złociste.

9. Krok

Po upieczeniu, pierniczki wystudź na blasze.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy