REKLAMA

Źródło: Canva

Pierogi leniwe

Wiesz dlaczego „leniwe” nazywają się leniwe? Te pyszne kluseczki składają się z takich samych głównych składników, co najprostsze pierogi z serem. Jednak w przypadku, jak nazwa wskazuje, „leniwych” nie musimy tych pierogów lepić.

REKLAMA

Składniki

porcje
40
  • 500 g twarogu półtłustego Dodano do
  • 3 jajka rozmiar M Dodano do
  • 150 g mąki pszennej Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 80 g ok masła Dodano do
  • cukier brązowy lub zwykły Dodano do
  • cynamon opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużym garnku wstawić wodę do gotowania klusek, delikatnie ją posolić.

2. Krok

Oddzielić białka od żółtek.

3. Krok

Do miski przełożyć twaróg i żółtka. Najlepiej rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków - masa nie musi być idealnie gładka.

4. Krok

Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszać szpatułką.

5. Krok

Dodać mąkę i wymieszać szpatułką. Ciasto może być klejące. Nie należy dosypywać dodatkowej mąki, bo mogą wyjść gumowe.

6. Krok

Ciasto przełożyć na blat posypany dużą ilością mąki. Suche ręce i ciasto oprószyć mąką i uformować z ciasta wałek.

7. Krok

Wałek lekko spłaszczyć. Można zrobić wzorki delikatnie nacinając nożem. Pociąć wałeczki na około 3 centymetrowe kawałki.

8. Krok

Gotować po kilka sztuk w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię od razu wyciągnąć.

9. Krok

Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem i / lub cynamonem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy