:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/H9gUSjrNVUPsGeGqcaUL/619e4c6f8238281e8122c3fc7913c2.jpeg)
Źródło: Canva
Pierogi leniwe
Wiesz dlaczego „leniwe” nazywają się leniwe? Te pyszne kluseczki składają się z takich samych głównych składników, co najprostsze pierogi z serem. Jednak w przypadku, jak nazwa wskazuje, „leniwych” nie musimy tych pierogów lepić.
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 jajka rozmiar M
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 80 g ok masła
- cukier brązowy lub zwykły
- cynamon opcjonalnie
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużym garnku wstawić wodę do gotowania klusek, delikatnie ją posolić.
Oddzielić białka od żółtek.
Do miski przełożyć twaróg i żółtka. Najlepiej rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków - masa nie musi być idealnie gładka.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dodać mąkę i wymieszać szpatułką. Ciasto może być klejące. Nie należy dosypywać dodatkowej mąki, bo mogą wyjść gumowe.
Ciasto przełożyć na blat posypany dużą ilością mąki. Suche ręce i ciasto oprószyć mąką i uformować z ciasta wałek.
Wałek lekko spłaszczyć. Można zrobić wzorki delikatnie nacinając nożem. Pociąć wałeczki na około 3 centymetrowe kawałki.
Gotować po kilka sztuk w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię od razu wyciągnąć.
Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem i / lub cynamonem.