REKLAMA

Źródło: Pexels

Pierogi z mięsem

Przepis na klasyczne polskie pierogi z mięsem. Proponujemy podawać z podsmażoną cebulką lub polane roztopionym masłem.

REKLAMA
Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Składniki

porcje
20
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 14 szklanki bułki tartej Dodano do
  • 14 szklanki mleka Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W rondlu podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 10 minut, aż mięso się zarumieni i całkowicie upiecze.

2. Krok

Dodaj jajko, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Odstaw farsz do schłodzenia.

3. Krok

W misce połącz mąkę z niewielką ilością wody i szybko zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie. Pozostaw ciasto pod przykryciem na około 30 minut.

4. Krok

Kiedy farsz i ciasto będą gotowe, rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 3-4 mm.

5. Krok

Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrawaj z ciasta koła i nakładaj po łyżce farszu. Sklejaj brzegi pierogów i układaj je na blacie posypanym mąką.

6. Krok

W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć pierogi. Gotuj przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Uwagi (1)

Irena_Bujalska 9.03.2023

super przepis napewno skorzystam

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy