REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/0WAMwz0cmX1r3hSIGSsk/2f03798babe9e957f37b12aaaf2bf7.jpeg)
Źródło: Canva
Placki z cukinii
Chrupiące placuszki doskonale smakują podane z kleksem kwaśnej śmietany i salsą.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 cukinia
- starta
- 1⁄2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1⁄4 szklanki mleka
- 1⁄4 łyżeczki soli
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
W misce wymieszaj startą cukinię, mąkę, jajko, mleko, sól i pieprz.
2. Krok
W głębokim garnku lub na płycie grzejnej rozgrzej olej.
3. Krok
Nałóż łyżką ciasta na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
4. Krok
Osusz placki na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.