REKLAMA

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii to pyszna i zdrowa przekąska, którą możesz podać zarówno na śniadanie, jak i kolację. Są chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku komponują się z sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 cebule Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 3 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • olej roślinny do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ziemniaki, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cukinię na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki, cukinię i cebulę wymieszaj w misce. Odciskaj nadmiar soku pomocą gazy lub czystej ściereczki.

2. Krok

Do miski dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.

3. Krok

W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny. Nakładaj łyżkę ciasta na patelnię i rozpłaszczaj je delikatnie. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

4. Krok

Odłóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby nadmiar tłuszczu się wchłonął.

5. Krok

Podawaj placki ziemniaczane z cukinią na gorąco, najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy