REKLAMA

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii to pyszna i zdrowa przekąska, którą możesz podać zarówno na śniadanie, jak i kolację. Są chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku komponują się z sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 cebule Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 3 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • olej roślinny do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ziemniaki, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cukinię na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki, cukinię i cebulę wymieszaj w misce. Odciskaj nadmiar soku pomocą gazy lub czystej ściereczki.

2. Krok

Do miski dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.

3. Krok

W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny. Nakładaj łyżkę ciasta na patelnię i rozpłaszczaj je delikatnie. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

4. Krok

Odłóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby nadmiar tłuszczu się wchłonął.

5. Krok

Podawaj placki ziemniaczane z cukinią na gorąco, najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy