:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/4rU9w0A26p6bCbL59MzA/47946a557e486abe90a5a23d3e2671.png)
Placuszki cukiniowe
Placuszki cukiniowe są pysznym sposobem na wykorzystanie sezonowej cukinii i idealnie sprawdzają się jako lekki posiłek lub przekąska. Możesz również dostosować przepis, dodając ulubione przyprawy lub inne składniki według własnego uznania.
Składniki
- 2 Średni cukinie
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
- olej roślinny do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przygotowania cukinii. Zetrzyj cukinie na tarce o grubych oczkach i odcisnij nadmiar wilgoci. Możesz umieścić startą cukinię na sitku i lekko ją wycisnąć lub owinąć w ręcznik papierowy i delikatnie wycisnąć.
Następnie posiekaj cebulę na drobne kawałki.
W dużej misce wymieszaj startą cukinię, posiekaną cebulę, jajka, mąkę, starty ser, natkę pietruszki, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego na średnim ogniu.
Nakładaj łyżką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, formując placuszki o średnicy około 7-8 cm. Możesz delikatnie spłaszczać je łopatką.
Smaż placuszki z obu stron, aż staną się złote i chrupiące. Może to zająć około 3-4 minut z każdej strony. Dodawaj więcej oleju na patelnię, jeśli jest to potrzebne.
Gdy placuszki są gotowe, przenieś je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Powtarzaj proces smażenia z pozostałym ciastem, dodając olej do patelni, gdy jest to potrzebne.
Podawaj placuszki cukiniowe ciepłe jako danie główne lub dodatek do sałatek. Możesz również podać je z sosem jogurtowym lub tzatziki dla dodatkowego smaku.















































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PrVrT-Wgo1LQec-w6nBI/3d1234d05cfda357922912c1650e03.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_w5eZIqL-AqywUt7f_Fv/d6e12fdda6d51329d4283faa7aa2d2.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/YJCIwzIGiFEbrgMKem_1/ba91b1b434d1903654d167812c2ab0.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/25lIA6S2gb62kbTZdJSe/08e136c9d11176b42b3ebaf3250999.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/I6zng9YakqL-TtXwmQh0/8e95a2c2d7d4405a842343714fa800.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1IZOvv9AlyUMC9RBJvzn/90b6ee8e3fec9b371385605c82a92a.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/CERZeYR8m-PwJLoE-sOb/9c6a8f9f68d0a502ab4f14378a4a5e.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QbUD2GKbMT9g782Bwwo-/0b4c6021a8b7e3043caafaa9f8dd33.jpeg)












