REKLAMA

Polenta

Tradycyjne włoskie danie. Zaproś wakacje do domu!

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 1 szkło mąki kukurydzianej Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W garnku zagotuj wodę z solą.

2. Krok

Powoli wsypuj mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.

3. Krok

Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż polenta zgęstnieje, co może zająć około 20-30 minut.

4. Krok

Gotową polentę wylej na płaski talerz i pozostaw do ostygnięcia, aż stężeje.

5. Krok

Można pokroić w kwadraty lub prostokąty i usmażyć na patelni z odrobiną oleju, aż będą złociste i chrupiące.

6. Krok

Podawaj z ulubionym sosem, mięsem lub warzywami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1066 przepisy

Obiad

2062 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Mascarpone

133 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

370 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy