:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sP8Bp1l5NHEq_-k38Hwc/93eaf7681330e26ea905055987e955.jpeg)
Źródło: Freepik
Proste chrupiące karczochy pieczone w piekarniku
Pieczone karczochy to proste, ale pyszne i zdrowe danie, które łączy w sobie świeży smak karczochów z kuszącą mieszanką czosnku, cytryny i oliwy z oliwek. Są idealne jako dodatek lub przystawka i z pewnością zachwycą swoją delikatną, chrupiącą doskonałością.
Składniki
- 4 Całe karczochy
- 1⁄2 filiżanka oliwy z oliwek
- 2 Cytryny, wyciśnięte
- 6 ząbki Czosnek, mielony
- sól do smaku
- Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita (200 stopni Celsjusza).
Przygotuj karczochy, odcinając jedną trzecią górnej części i dolną część łodygi. Następnie przekrój je wzdłuż na pół.
Użyj łyżki, aby usunąć niewyraźny dławik ze środka każdej połówki karczocha.
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, mielony czosnek, sól i czarny pieprz.
Posmaruj każdą połówkę karczocha obficie mieszanką oliwy z oliwek, upewniając się, że każdy obszar jest pokryty. Ułóż je na dużej blasze do pieczenia, przeciętą stroną do dołu.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do momentu, gdy karczochy będą miękkie, a ich brzegi chrupiące.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez kilka minut przed podaniem. Ciesz się pieczonymi karczochami jako pysznym dodatkiem lub przystawką!














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ntA30Wb3NIfnsoX0VRAZ/d955b7808b42e8812a134b7a03385e.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PrVrT-Wgo1LQec-w6nBI/3d1234d05cfda357922912c1650e03.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/5SW3lbq67EQvenTrNubB/c60458bc67b4c9e548ecc533b58d6f.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QbUD2GKbMT9g782Bwwo-/0b4c6021a8b7e3043caafaa9f8dd33.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_tWc1oc87tQdI6b63dlQ/9fca126728140de43d2b3a439eb844.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/vKdktCDJUV86tp11QRXO/33a53e473c600e6fd23094e6e7e363.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/R9cbXfuOrbJwzcpKZj7a/26d5f3b8d43d45531155e86004e321.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/SXVBbCYimZh7lyu_RhcB/de4dc325738e7917bb5a814c47bcfe.jpeg)












