REKLAMA

Źródło: Youtube

Przepis na domowe burgery

Burgery to popularne danie fast food, które można przygotować w domu w łatwy sposób. Wersja domowa jest zdrowsza i pyszniejsza niż ta, którą można kupić w fast foodach. Zamiast mięsa wołowego można również użyć indyka, drobiu lub sera halloumi.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 500 g mięsa mielonego najlepiej wołowego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Łyżka musztardy Dodano do
  • 1 Łyżka sosu worcestershire Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • bułki do hamburgerów Dodano do
  • sałata Dodano do
  • pomidor Dodano do
  • ogórek Dodano do
  • ser Dodano do
  • ketchup i lub majonez Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

1. Pokrój cebulę na drobne kawałki i podsmaż na patelni, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.

2. Krok

2. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, musztardę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Dodaj podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszaj.

3. Krok

3. Formuj kulki wielkości piłki pingpongowej z mieszaniny mięsa. Następnie spłaszcz je i uformuj z nich burgery.

4. Krok

4. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż burgery po około 3-4 minuty z każdej strony.

5. Krok

5. Kiedy burgery są już prawie gotowe, na wierzchu połóż plastry sera, aby się lekko rozpuściły.

6. Krok

6. Podczas gdy burgery się smażą, przekrój bułki do hamburgerów na pół i lekko opiecz je na suchej patelni.

7. Krok

7. Na dolną połowę bułki połóż liście sałaty, plastry pomidora i ogórka.

8. Krok

8. Po ułożeniu warzyw na bułce, połóż na nie mięsny burger z serem.

9. Krok

9. Na wierzch burgera połóż ulubiony sos, np. ketchup lub majonez.

10. Krok

10. Przykryj bułką górną i gotowe!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy