REKLAMA

Przepis na sos z maślaków

Sos z maślaków to smaczne danie idealne do podania za makaronem lub grzankach. Ten przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g maślaków Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 1 cebula czosnku, posiekane Dodano do
  • 200 ml bulionu warzywnego Dodano do
  • 200 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 2 łyżki posiekanej nat pietruszki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotuj maślaki, usuwając czubki na ich końcach i dokładnie je oczyść. Jeśli są bardzo brudne, możesz je również opłukać pod bieżącą wodą.

2. Krok

Podsmaż posiekaną cebulę na roztopionym maśle w dużym garnku na średnim ogniu, aż zmięknie.

3. Krok

Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez około 4 minuty. Dodaj maślaki do garnka i smaż przez 5 minut, aż stracą objętość i puszczą wodę.

4. Krok

Wlej bulion warzywny do garnka i gotuj przez kolejne 15 minut, aż maślaki zmiękną.

5. Krok

Dodaj śmietankę kremówkę i gotuj przez kolejne 5 minut, mieszając delikatnie.

6. Krok

Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.

7. Krok

Wyłącz ogień i posyp sos posiekaną natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy