:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Z0WWTtuXMP0i4R1evw_k/c401705080bffcfcbbeb577227e921.jpg)
Źródło: Canva
Przepis na staropolskie kaczki
Staropolskie kaczki to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Wyjątkowy smak kaczki, podkreślony delikatnymi przyprawami i cebulą, tworzy niepowtarzalne połączenie, idealne na rodzinne spotkania z kulinarnym akcentem.
Składniki
- 2 młode kaczki
- 2 głowy cebuli
- 100 g masla
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- 4 listy laurowe
- 8 ziarna ziela angielskiego
- 4 gałązki tymianku
Najnowsze ulotki
Procedura
Przekładamy kaczki do dużego garnka, dolewamy tyle wody, aby były całkowicie przykryte.
Kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. W środku każdej kaczki umieszczamy po jednej obranej główce cebuli.
Dodajemy do garnka liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
W brytfance rozgrzewamy masło, następnie obsmażamy na nim kaczki na złoty kolor.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Podczas gotowania od czasu do czasu przewracamy kaczki.
Przekładamy kaczki do dużego garnka, dolewamy tyle wody, aby były całkowicie przykryte.
Po ugotowaniu, kaczki wyjmujemy z garnka, kroimy na porcje i podajemy na ciepło.
Dodajemy do garnka liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
Podawać z dowolnymi dodatkami, np. kluskami śląskimi, modrą kapustą, pieczonymi jabłkami czy czerwoną kapustą.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Podczas gotowania od czasu do czasu przewracamy kaczki.
Po ugotowaniu, kaczki wyjmujemy z garnka, kroimy na porcje i podajemy na ciepło.
Podawać z dowolnymi dodatkami, np. kluskami śląskimi, modrą kapustą, pieczonymi jabłkami czy czerwoną kapustą.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qxt1fd6-Mifn0B7Y3awo/980993b0861558c81cce413ff95e9f.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ljTTZ0jZuvZNSMKC0nLz/afc776aae2166b4435ae8de78de6e4.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/WYHgqPlfkP3z6xx2cPNX/5945fd9faf2ded37ff8de5b11fd0c5.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_w5eZIqL-AqywUt7f_Fv/d6e12fdda6d51329d4283faa7aa2d2.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/03-Ig09j55HEJqSZWS25/9f48f5ac56442631b3aa2b29203a8d.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/kNKlZk1fIplLSsJ_sfqZ/dde1de4e00cffba0e525e4b0e2ba95.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/y-mu__d_CQcy5yAYkkOT/6d00b37f1316208eecb5add7032db3.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/M9n4qOUfX7vL5_0whX75/89367d90f1697d543624ff8acd4cb4.png)












