REKLAMA

Źródło: Pixabay: RitaE

Przepis na zupę dyniową z sokiem pomarańczowym

Ten jesienny przepis na zupę dyniową z sokiem pomarańczowym jest jednym z moich ulubionych. Każdej jesieni poświęcam więcej czasu na przygotowanie tej zupy dyniowej. Słodki smak dyni w połączeniu z pikantną świeżością soku pomarańczowego to prawdziwa uczta.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 800 g dynia Hokkaido Dodano do
  • 2 średni rozmiar padlinożerca Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 Ząbek czosnku Dodano do
  • 4 Tablespoon oliwa z oliwek Dodano do
  • 500 ml bulion warzywny Dodano do
  • 200 ml sok pomarańczowy Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 1 łyżeczka Kurkuma Dodano do
  • 1 łyżeczka Imbir w proszku Dodano do
  • 200 ml Krem Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Dokładnie umyj dynię Hokkaido, wyjmij rdzeń i pokrój dynię w drobną kostkę.

2. Krok

Obierz i pokrój w kostkę marchew, cebulę i czosnek.

3. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i smaż cebulę przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek i kontynuuj smażenie. Teraz dodaj pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę i smaż mieszankę na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Często mieszaj, aby nic się nie przypaliło.

4. Krok

Wlać bulion warzywny i sok pomarańczowy i doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

5. Krok

Moja rada: Garnek powinien być w połowie przykryty, aby nieco zredukować ilość płynu.

6. Krok

Następnie dopraw zupę solą, pieprzem, kurkumą i imbirem w proszku. Dusić zupę przez 20-25 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie zdjąć zupę z ognia i zmiksować na drobno za pomocą blendera ręcznego.

7. Krok

Dodaj śmietanę i natychmiast podawaj zupę dyniową z sokiem pomarańczowym.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy