:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/c22seYt18LpPE9O21fGi/723375dc1f857ca3f8d9be64326eb1.png)
Pyszna karpatka
Karpatka to tradycyjne polskie ciasto, które składa się z delikatnego i puszystego ciasta ptysiowego, nadziewanego kremem budyniowym. To doskonałe i smaczne połączenie sprawia, że karpatka jest ulubionym deserem wielu Polaków. Spróbuj samodzielnie przygować to pyszne ciasto i rozkoszuj się jego bogatym smakiem!
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szkło wody
- 1 szkło mąki pszennej
- 100 g masla
- 4 jajka
Krem:
- 500 ml mléka
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Przygotuj ciasto: W garnku zagotuj wodę i dodaj masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę. Mieszaj intensywnie, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa, która odchodzi od brzegów garnka.
Przełóż ciasto do miski i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut.
Dodaj jajka do ciasta, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 24 cm.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż stanie się złote i napuszone. Upewnij się, że ciasto jest dokładnie upieczone, aby uniknąć wilgotnych miejsc wewnątrz.
Przygotuj krem: W garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. W osobnej misce wymieszaj cukier, mąkę i żółtka, aż składniki się połączą. Powoli wlej gorące mleko do miski z masą jajeczną, stale mieszając.
Przełóż mieszankę z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij krem z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie delikatnie wymieszaj ją z wystudzonym kremem, aby uzyskać jednolitą masę.
Gdy ciasto karpatka ostygnie, przekrój je na pół równo na dwie warstwy. Na dolną warstwę rozprowadź krem równomiernie, a następnie przykryj drugą warstwą ciasta.
Posyp wierzch ciasta karpatka obficie cukrem pudrem.
Przed podaniem schłódź karpatkę w lodówce przez kilka godzin lub całą noc, aby smaki się dobrze połączyły i krem zastygł.
Przed podaniem pokrój karpatkę na porcje i podawaj.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/aX_pmhbO3OjKApaOmwfB/061c00de9a1539d666fe51820da0bd.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/YJCIwzIGiFEbrgMKem_1/ba91b1b434d1903654d167812c2ab0.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/WYHgqPlfkP3z6xx2cPNX/5945fd9faf2ded37ff8de5b11fd0c5.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Tal6Ycd2aqvIKdrSXzTo/763e7288d7a0301873342fa7b9c41a.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/PrVrT-Wgo1LQec-w6nBI/3d1234d05cfda357922912c1650e03.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/A00TeQytosxTkJhXVTZ0/e299df89804f6298cf759b7965a0c0.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_w5eZIqL-AqywUt7f_Fv/d6e12fdda6d51329d4283faa7aa2d2.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/CERZeYR8m-PwJLoE-sOb/9c6a8f9f68d0a502ab4f14378a4a5e.png)












