REKLAMA

Pyszna nadziewana cukinia

Nadziewana cukinia to smaczne i sycące danie, które można podać jako główne danie lub jako dodatek do obiadu. Cukinia jest napełniona aromatycznym farszem z mięsa mielonego. To proste danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Średni cukinie Dodano do
  • 250 g mięsa mielonego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

2. Krok

Odstaw jedną cukinię na bok. Pozostałe przekrój na pół w i wyjmij miąższ łyżeczką, pozostawiając około 1 cm grubości skórki.

3. Krok

W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i paprykę, podsmażaj przez 5 minut, aż będą miękkie.

4. Krok

Dodaj czosnek, mięso mielone, oregano, kumin, sól i pieprz. Smaż, mieszając, aż mięso się zrumieni.

5. Krok

Dodaj wydrążony miąższ cukinii do mieszanki mięsnej i gotuj - minuty.

6. Krok

Na tacce do pieczenia połóż wydrążone cukinie. Wypełnij je przygotowanym farszem.

7. Krok

Pokrojoną cukinię, którą odłożyłeś wcześniej, posiekaj na mniejsze kawałki i połóż na farszu.

8. Krok

Posyp nadane cukinie startym serem.

9. Krok

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż cukinie będą miękkie i ser się roztopi.

10. Krok

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy