REKLAMA

Pyszne naleśniki

Naleśniki to popularne danie kuchni polskiej, które możemy podać na słodko lub na słono. Mogą być lekkim i szybkim śniadaniem lub pysznym daniem na obiad czy kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 1 szkło mle Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 2 łyżki oliwy lub margaryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i solą w dużej misce, aż składniki zostaną dobrze połączone.

2. Krok

Dodaj oliwę lub rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.

3. Krok

Odstaw ci na 10 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć z jajek mleka.

4. Krok

Rozgrzej patelnię z dodaną odrobiną oliwy lub margaryny.

5. Krok

Wlej na patelnię 1/4 ciasta i szybko rozprowadź go po całej powierzchni patelni. Smaż na złoto-brązowy kolor (około 1-2 minuty na każdej stronie).

6. Krok

Powtarzaj kroki 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy