REKLAMA

Pyszne naleśniki

Naleśniki to popularne danie kuchni polskiej, które możemy podać na słodko lub na słono. Mogą być lekkim i szybkim śniadaniem lub pysznym daniem na obiad czy kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 1 szkło mle Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 2 łyżki oliwy lub margaryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem i solą w dużej misce, aż składniki zostaną dobrze połączone.

2. Krok

Dodaj oliwę lub rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.

3. Krok

Odstaw ci na 10 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć z jajek mleka.

4. Krok

Rozgrzej patelnię z dodaną odrobiną oliwy lub margaryny.

5. Krok

Wlej na patelnię 1/4 ciasta i szybko rozprowadź go po całej powierzchni patelni. Smaż na złoto-brązowy kolor (około 1-2 minuty na każdej stronie).

6. Krok

Powtarzaj kroki 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy