:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/XTTUmxTliiDQX_jcf4ps/a56e58fe4caeb9d5a262acba55dc3a.png)
Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=xLfIiB1a4lA&ab_channel=RadioBia%C5%82ystok
Rejbak kurpiowski
Rejbak kurpiowski to tradycyjna potrawa kulinarna z Kurpi Białych przygotowywana na bazie mięsa wieprzowego. Tę wyjątkową potrawę podaje się zwykle z ziemniakami i kiszonymi ogórkami. To idealne danie na niedzielny obiad.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 100 ml gęstej śmietany
- 1 duży The Onion
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 Łyżka masla
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziemniaki
- 4 kiszone ogórki
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso schabu kroimy na porcje, rozbijamy, a następnie osuszamy.
Każdy kawałek mięsa solimy i pieprz na obu stronach.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim mięso.
Cebulę i czosnek siekamy i dusimy na niskim ogniu do momentu, aż cebula stanie się szklista.
Do cebuli dodajemy mięso, majeranek i dusimy całość pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy do niego śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Podawaj rejbaka kurpiowskiego z ugotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BFI5hGi7ve3YNTqnrdVW/2fe3d41eae2e6fff8e0242bf8feb06.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/vKdktCDJUV86tp11QRXO/33a53e473c600e6fd23094e6e7e363.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_tWc1oc87tQdI6b63dlQ/9fca126728140de43d2b3a439eb844.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/83YaeqrXf1_24Tp24Vkk/b33de9d3fd0376c740296ee3b35ccd.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Tal6Ycd2aqvIKdrSXzTo/763e7288d7a0301873342fa7b9c41a.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/2YdaDAy3ikxgq0qj5BqK/b7f3f8dafbe47b8a45769471dbbbd9.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qxt1fd6-Mifn0B7Y3awo/980993b0861558c81cce413ff95e9f.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ntA30Wb3NIfnsoX0VRAZ/d955b7808b42e8812a134b7a03385e.jpeg)












