REKLAMA

Źródło: 4kodiak from Getty Images Signature

Ryba w cieście piwnym

Przepis na pyszną rybę w cieście piwnym, gotową w pół godziny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 filety z dowolnej ryby Dodano do
  • 1 szkło mąki Dodano do
  • 1 szkło piwa jasnego Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Na początku przygotuj ciasto piwne. W misce mieszać ze sobą mąkę, jajko i piwo. Powoli dodawaj piwo, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Bardzo ważne jest, aby ciasto miało konsystencję nieco gęstszego kefiru, jeśli jest za gęste, dodaj trochę więcej piwa. Ciasto powinno dobrze oblepiać rybę, ale również spływać z niej, tworząc cienką warstwę.

2. Krok

Dopraw rybę do smaku solą i pieprzem.

3. Krok

Rozgrzej w garnku olej. Sprawdź, czy jest dobrze na gorącu, wrzucając małą kroplę ciasta. Jeśli zacznie się natychmiast smażyć i szybko pływać na wierzch, to olej jest odpowiednio gorący. Nie można przegrzać oleju, gdyż ryba wtedy nie będzie dobrze usmażona.

4. Krok

Każdy kawałek ryby obtocz w cieście i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.

5. Krok

Usmażoną rybę odkładamy na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy