:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FPCd1mDnsNi80W0rCZSY/e9c9cc8308b0f12be702620d5a892a.jpeg)
Źródło: Mykola Lunov from Canva
Rybę w galarecie na Wigilię
Ryba w galarecie na Wigilię to tradycyjna polska potrawa, która przyniesie elegancję na każdy świąteczny stół. Zawsze serwuję ten przepis, który otrzymałem od mojej babci, gościom na święta i nigdy nie zawodzi - jest nie tylko pyszna, ale także pięknie wygląda. Proces jest nieco czasochłonny, ale efekt końcowy jest tego wart!
Składniki
- 1 duży ryba (najlepiej karp lub łosoś)
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 listy laurowe
- 2 gałązki majeranku
- 2 marchewki
- 1 Pietruszka
- 1 cebula
- 4 Okulary wywaru warzywnego
- 2 łyżki żelatyny
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przyrządzenia ryby - oczyszczamy ją, usuwamy płetwy i łuski. Jeżeli używasz karpia, pamiętaj, żeby nie usunąć skóry. Rybę solimy i pieprzymy od środka.
Następnie z warzyw (marchewka, pietruszka, cebula) robimy wywar. Dodajemy do nich liście laurowe, majeranek i trochę soli. Gotujemy przez około 30 minut.
Po wywarzeniu warzyw, wrzucamy rybę do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny – czas zależy od wielkości ryby. Pamiętaj, aby ryba była cały czas przykryta wywarem!
Po ugotowaniu ryby wykładamy ją na półmisek, a wywar odcedzamy.
Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę (w ilości zależnej od instrukcji na opakowaniu) i dobrze mieszamy, aż się rozpuści.
Wywar z żelatyną wlewamy na rybę na półmisku. Naczynie wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż galareta stężeje.
W międzyczasie możemy przygotować dekoracje z np. natki pietruszki, plasterków cytryny czy marchewki. Gdy galareta stężeje, na jej powierzchnię układamy dekoracje.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/A00TeQytosxTkJhXVTZ0/e299df89804f6298cf759b7965a0c0.jpg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qxt1fd6-Mifn0B7Y3awo/980993b0861558c81cce413ff95e9f.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_tWc1oc87tQdI6b63dlQ/9fca126728140de43d2b3a439eb844.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/CERZeYR8m-PwJLoE-sOb/9c6a8f9f68d0a502ab4f14378a4a5e.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_w5eZIqL-AqywUt7f_Fv/d6e12fdda6d51329d4283faa7aa2d2.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/hkCklwys3eKv_N6OtCp5/c9958297d855ae58b08aeae38cfd74.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/WYHgqPlfkP3z6xx2cPNX/5945fd9faf2ded37ff8de5b11fd0c5.jpg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ljTTZ0jZuvZNSMKC0nLz/afc776aae2166b4435ae8de78de6e4.png)












