REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Schab po cygańsku

Nie ma nic lepszego od domowego schabu po cygańsku. To jedno z moich ulubionych tradycyjnych polskich dań, które przygotowywałam niezliczoną ilość razy.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg schabu Dodano do
  • 2 ks duże cebule Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 2 ks Papryki Dodano do
  • 1 puszka pomidorów w puszce Dodano do
  • 150 g boczku Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • papryka słodka i ostra Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Schab myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę kroimy w paski. Puszki z pomidorami otwieramy, pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

2. Krok

Na rozgrzanej patelni smażymy boczek. Kiedy boczek zacznie się rumienić, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista.

3. Krok

W kolejnym garnku rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy plastry schabu. Chwilę po tym, jak mięso się zarumieni, dodajemy boczek z cebulą i czosnkiem, pomidory z puszki oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy pod przykryciem około 1,5 - 2 godziny.

Podobne przepisy

Wieprzowina w sosie pomidorowym

Przepis na świetną wieprzowinę w sosie pomidorowym, którą przyrządzam przynajmniej raz w tygodniu.

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to propozycja na pyszne i aromatyczne danie na obiad. Ten sposób przygotowania mięsa pochodzi z kuchni bałkańskiej, zwanej także kuchnią mediterraneańską, gdzie przeważają prostotą i zdecydowane smaki. Schab po bałkańsku to danie jednogarnkowe, którego sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu mięsa i dodaniu bogatego sosu z warzyw.

Gulasz cielęcy

Jest to tradycyjny przepis na gulasz cielęcy. Mięso jest soczyste, a sos doskonale doprawiony. Spróbuj zrobić go sam, a zaskoczysz swoich gości!

Domowy gulasz jagnięcy

Gulasz jagnięcy przepis na wszystko w jednym garnku.

Lentejas (hiszpańska zupa z soczewicy)

Ten przepis na lentejas pochodzi prosto z Hiszpanii i został przygotowany z miłością przez moją hiszpańską babcię. Kiedy byłem młodszy, spędziłem wiele szczęśliwych godzin w jej kuchni, słuchając pachnących aromatów i przygotowywanych z miłością posiłków. Jest to tradycyjne, obfite i sycące danie, które szczególnie dobrze pasuje do chłodnych zimowych dni.

Schab ze Śliwką

Schab ze śliwką, jedno z moich ulubionych dań na niedzielny obiad. Przygotowywałem go niezliczoną ilość razy i za każdym razem wychodzi cudownie soczysty i aromatyczny.

Zbójnicki garnek z mięsem mielonym rustykalne jedzenie imprezowe

Nasza rodzina od pokoleń gotuje ten obfity przepis na gulasz zbójnicki. Nie ma nic lepszego niż spotkanie z bliskimi i delektowanie się tym pysznym, sycącym gulaszem. Robiłem go niezliczoną ilość razy na przestrzeni lat i zawsze jest hitem, szczególnie w mroźne zimowe miesiące. Można go również przygotować na świeżym powietrzu nad otwartym ogniem.

Ciepła sałatka Fajita z grillowanym kurczakiem

Ta sałatka Fajita jest idealna - pikantny, dymny smak grillowanych składników fajita zmieszany ze świeżymi, chrupiącymi elementami sałatki.

Podobne przepisy

Wieprzowina w sosie pomidorowym

Przepis na świetną wieprzowinę w sosie pomidorowym, którą przyrządzam przynajmniej raz w tygodniu.

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to propozycja na pyszne i aromatyczne danie na obiad. Ten sposób przygotowania mięsa pochodzi z kuchni bałkańskiej, zwanej także kuchnią mediterraneańską, gdzie przeważają prostotą i zdecydowane smaki. Schab po bałkańsku to danie jednogarnkowe, którego sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu mięsa i dodaniu bogatego sosu z warzyw.

Gulasz cielęcy

Jest to tradycyjny przepis na gulasz cielęcy. Mięso jest soczyste, a sos doskonale doprawiony. Spróbuj zrobić go sam, a zaskoczysz swoich gości!

Domowy gulasz jagnięcy

Gulasz jagnięcy przepis na wszystko w jednym garnku.

Lentejas (hiszpańska zupa z soczewicy)

Ten przepis na lentejas pochodzi prosto z Hiszpanii i został przygotowany z miłością przez moją hiszpańską babcię. Kiedy byłem młodszy, spędziłem wiele szczęśliwych godzin w jej kuchni, słuchając pachnących aromatów i przygotowywanych z miłością posiłków. Jest to tradycyjne, obfite i sycące danie, które szczególnie dobrze pasuje do chłodnych zimowych dni.

Schab ze Śliwką

Schab ze śliwką, jedno z moich ulubionych dań na niedzielny obiad. Przygotowywałem go niezliczoną ilość razy i za każdym razem wychodzi cudownie soczysty i aromatyczny.

Zbójnicki garnek z mięsem mielonym rustykalne jedzenie imprezowe

Nasza rodzina od pokoleń gotuje ten obfity przepis na gulasz zbójnicki. Nie ma nic lepszego niż spotkanie z bliskimi i delektowanie się tym pysznym, sycącym gulaszem. Robiłem go niezliczoną ilość razy na przestrzeni lat i zawsze jest hitem, szczególnie w mroźne zimowe miesiące. Można go również przygotować na świeżym powietrzu nad otwartym ogniem.

Ciepła sałatka Fajita z grillowanym kurczakiem

Ta sałatka Fajita jest idealna - pikantny, dymny smak grillowanych składników fajita zmieszany ze świeżymi, chrupiącymi elementami sałatki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

346 przepisy

Dania mięsne

989 przepisy

Kolacja

1784 przepisy

Mascarpone

120 przepisy

Śniadanie

392 przepisy

Obiad

1902 przepisy

Deser

1339 przepisy

Zupy i buliony

310 przepisy

Ciastka

325 przepisy

Ciasta i desery

1210 przepisy