REKLAMA

Źródło: Canva

Sernik królewski

Klasyczny polski sernik. Idealny na niedzielne popołudnie lub do codziennej kawy. Proponujemy podać go polanego czekoladą lub ze świeżymi owocami.

REKLAMA
TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Przepis można znaleźć w tym artykule

TOP desery - Połączenie smaków, którym nie można się oprzeć! Wybór najpopularniejszych

Składniki

porcje
12
  • 2 szklanki mielonych herbatników Dodano do
  • 12 szklanki roztopionego masła Dodano do
  • 34 szklanki cukru Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 kg twarogu sernikowego Dodano do
  • 1 szklanka śmietanki Dodano do
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodano do
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (160 C termoobieg). Formę do sernika o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Krok

W misce połącz zmielone herbatniki, roztopione masło i 1/4 szklanki cukru. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozprowadź po dnie i bokach. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.

3. Krok

W misce połącz jajka, twaróg, pozostały cukier, śmietankę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Wylej masę serową na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, aż sernik będzie ładnie złoty i prawie całkowicie stężeje.

5. Krok

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę lub najlepiej przez noc.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy