REKLAMA

Sernik nowojorski

Pyszny, kremowy sernik - wersja amerykańska.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 225 g herbatników Dodano do
  • 1 kg sera twarogowego Dodano do
  • 250 g cukier kryształ Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Piekarnik rozgrzej do 160°C. W tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papier do pieczenia.

2. Krok

Herbatniki zmiel w malakserze na drobne okruchy i wymieszaj z roztopionym masłem. Masę wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj.

3. Krok

W misie miksera ucieraj ser twarogowy z cukrem i solą, aż powstanie gładka masa. Dodaj ekstrakt z wanilii i jajka, po jednym na raz, cały czas miksując. Na koniec dodaj śmietanę i miksuj jeszcze przez kilka sekund.

4. Krok

Masę serową wylej na herbatnikowy spód. Piecz przez 1 godzinę do 1 godziny i 15 minut, aż masa będzie lekko zrumieniona i delikatnie drżeć.

5. Krok

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw sernik w tortownicy, aż całkowicie ostygnie. Następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej przez noc.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy