REKLAMA

Źródło: FB: Lidové a netradiční recepty

Sos koperkowy z jajkiem

Ten przepis na sos koperkowy z jajkiem jest jednym z moich ulubionych. Tradycja sosu koperkowego sięga głębi kuchni czeskiej i została przygotowana przez mojego ojca, który był kucharzem. Myślę, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość i dobrej jakości koperek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 50 g Masło Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Gładka mąka Dodano do
  • 1 Łyżka Sole Dodano do
  • 1 Łyżka Cukier Dodano do
  • 4 szt jajko Dodano do
  • 50 g świeży koperek Dodano do
  • 150 ml Kremy Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Rozgrzej masło na patelni. Następnie dodaj mąkę na patelnię i zrób jasną zasmażkę.

2. Krok

Dodaj koperek na patelnię. Upewnij się, że koperek jest świeży, ponieważ naprawdę podkreśla smak sosu.

3. Krok

Dodaj wodę, sól i cukier i gotuj sos na małym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu mieszać. Dodaj śmietanę i pozwól sosowi bulgotać jeszcze przez kilka minut.

4. Krok

W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Upewnij się, że jajka nie są rozgotowane, osobiście wolę bardziej miękkie żółtko, które pięknie łączy się z sosem.

5. Krok

Dodaj jajka do sosu i pozwól im się chwilę podgrzać. Następnie podawać z knedlami.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy