REKLAMA

Źródło: Canva

Sos kurkowy

Sos kurkowy to popularny dodatek do mięsa, ziemniaków czy jajek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg kurek Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Kurki oczyść i pokrój w plasterki.

2. Krok

W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek aż cebula będzie miękka.

3. Krok

Dodaj kurki i smaż przez kilka minut.

4. Krok

Dodaj mąkę i mieszaj, aż kurki i warzywa się zrumienią.

5. Krok

Dodaj bulion i śmietanę, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

6. Krok

Dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodać natkę pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy