REKLAMA

Źródło: Canva

Sos kurkowy

Sos kurkowy to popularny dodatek do mięsa, ziemniaków czy jajek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg kurek Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Kurki oczyść i pokrój w plasterki.

2. Krok

W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek aż cebula będzie miękka.

3. Krok

Dodaj kurki i smaż przez kilka minut.

4. Krok

Dodaj mąkę i mieszaj, aż kurki i warzywa się zrumienią.

5. Krok

Dodaj bulion i śmietanę, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

6. Krok

Dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodać natkę pietruszki.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy