REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/meWDveP-h4l4BQxPQxBP/c69a86f1d370d4a50a436a50a5ffe1.jpeg)
Źródło: Canva
Sos kurkowy
Sos kurkowy to popularny dodatek do mięsa, ziemniaków czy jajek.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Kurki oczyść i pokrój w plasterki.
2. Krok
W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek aż cebula będzie miękka.
3. Krok
Dodaj kurki i smaż przez kilka minut.
4. Krok
Dodaj mąkę i mieszaj, aż kurki i warzywa się zrumienią.
5. Krok
Dodaj bulion i śmietanę, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Krok
Dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodać natkę pietruszki.