REKLAMA

Źródło: Pixabay

Staromodne włoskie risole zapiekane w piekarniku

Te pieczone w piekarniku Rissoles łączą mielone mięso z wyborem ziół i przypraw, a następnie pieką je do złotobrązowej perfekcji. W przeciwieństwie do tradycyjnej metody smażenia, pieczenie zmniejsza ilość oleju, dzięki czemu danie jest zdrowsze. Podawane z ulubionymi dodatkami, te risole zamienią zwykły obiad w wyjątkowy!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 gms Mielonej wołowiny lub jagnięciny Dodano do
  • 1 Drobno posiekana cebula Dodano do
  • 2 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 2 łyżki stołowe bułka tarta Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka Suszona pietruszka Dodano do
  • 14 łyżeczka pieprz cayenne Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki stołowe Olej roślinny (do szczotkowania) Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

2. Krok

W dużej misce wymieszać mieloną wołowinę, cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki, pieprz cayenne, sól i pieprz.

3. Krok

Upewnij się, że wszystko jest dokładnie wymieszane. Rozwałkuj masę na okrągłe placki, mniej więcej wielkości piłek golfowych.

4. Krok

Ułóż risole na przygotowanej blasze do pieczenia.

5. Krok

Lekko spłaszcz każde rissole grzbietem łyżki, a następnie lekko posmaruj ich wierzch olejem roślinnym. Dzięki temu rissole nabiorą ładnego złotego koloru.

6. Krok

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut lub do momentu, gdy risole będą dobrze zarumienione, a soki będą klarowne.

7. Krok

Po ugotowaniu wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.

8. Krok

Podawać na ciepło z wybranymi sałatkami lub warzywami.

Podobne przepisy

Podobne przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1010 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy