REKLAMA

Źródło: Pexels

Tatar wołowy

Tatar to tradycyjne polski danie, przygotowywane z mięsa wołowego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mięsa wołowego lub jagnięcego najlepiej z kością Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki kaparów Dodano do
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa lub kupujemy już zmielone.

2. Krok

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni aż zmięknie.

3. Krok

Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno i dodajemy do cebuli. Smażymy jeszcze przez chwilę.

4. Krok

Do mielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, żółtko, kapary, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jeżeli wolisz, możesz podać każdy składnik osobno, aby każdy mógł wymieszać samodzielnie. Jeżeli nie, to wszystko dokładnie mieszamy.

5. Krok

Gotowy tatar przekładamy na talerz.

6. Krok

Podajemy z chlebem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy