REKLAMA

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią to pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Znakomicie nadaje się na jesienne wykorzystać sezonowe warzywa. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i pożywna.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 duży cukinie Dodano do
  • 500 g mięsa migoula Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżecz suszonej bazylii Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 200 ml przecieru pomidor szklanka startego żółtego sera Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Cukinie umyj, pokrój na pół wzdłuż i usuń nas, wraz z miąższem. Pokrój na cienkie plastry.

2. Krok

Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Nagrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek przez około 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć.

3. Krok

Dodaj mięso mielone, mieszaj i smaż przez około 5-7 minut, aż będzie już dobrze usmażone.

4. Krok

Dodaj suszone zioła, sól i pieprz, wymieszaj i smaż przez jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

5. Krok

Do naczynia żaroodpornego ułóż warstwę cukinii, następnie na niej mięso z sosem, po czym ponownie warstwa cukinii, na wierzchu posyp startym serem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników, kończąc na warstwie sera.

6. Krok

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piec przez około 25 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy