REKLAMA

Źródło: Oleksandr Prokopenko from Canva

Żeberka wieprzowe na miodzie

Przepis na pyszne grillowane żeberka wieprzowe z miodem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 112 kg żeberka wieprzowe Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Miód Dodano do
  • 2 łyżka stołowa sos sojowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

135 min.
1. Krok

Najpierw bardzo dokładnie oczyść żeberka ze zbędnego tłuszczu i skóry. Następnie dopraw żeberka solą i pieprzem.

2. Krok

W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę z oliwek i zmiażdżony czosnek. Rozprowadź ten sos na żeberkach. Pamiętaj, że żeberka muszą być dobrze pokryte z każdej strony.

3. Krok

Następnie pozostaw żeberka w lodówce do zamarynowania na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ marynata przekształca zwykłe żeberka w prawdziwe kulinarne arcydzieło.

4. Krok

Rozgrzej grill do średniej temperatury i grilluj żeberka przez około 15 minut z każdej strony. Od czasu do czasu posmarować żeberka pozostałą marynatą podczas grillowania.

5. Krok

Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionym dodatkiem warzywnym. Jako dodatek polecam np. sałatkę ziemniaczaną, która świetnie kontrastuje z pieczarkami.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1015 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy