:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/wCJzIMjklhLrlzdeR2RD/f72975f4809e2ad00502a1d5239e12.jpeg)
Źródło: FB: Proste przepisy na pyszne potrawy
Barszcz czerwony czysty
Barszcz czerwony czysty to jedna z tych podstawowych potraw na naszym domowym stole, zwłaszcza podczas świątecznego czasu.
Składniki
- 21⁄2 litry wody
- 1 ks wielki burak
- 1 ks mała cebula
- 4 zęby czosnku
- 1 ks liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od dużego buraka, który umyj i obierz. Buraka zetrzyj na tarce o dużych oczach - buraki tak przygotowane dają najwięcej soku. Moja rada dla Ciebie, to zawsze rękawiczki podczas obierania i tarcia buraków, aby uniknąć zbyt intensywnej czerwieni na rękach.
W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody i wrzuć do niej startego buraka.
W międzyczasie umyj i obierz cebulę i czosnek. Cebulę przekrój na pół, a czosnek lekko zgnieć.
Kiedy woda z burakami zacznie wrzeć, dodaj do garnka cebulę, czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Nie zapomnij od czasu do czasu zamieszać.
Po tym czasie barszcz przecedź przez sitko, tak aby usunąć z niego warzywa. Zwracaj uwagę na barwę i zapach - powinna być intensywnie czerwona i bardzo aromatyczna.
Do przecedzonego barszczu dodaj sól do smaku, ocet jabłkowy i sok z cytryny. Jeśli chcesz, żeby barszcz był bardziej kwaskowy, dodaj więcej soku z cytryny lub octu.
Barszcz podawaj zupełnie sam, jako czerwony rosół, który pełni rolę przystawki do Wigilijnej wieczerzy.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/kNKlZk1fIplLSsJ_sfqZ/dde1de4e00cffba0e525e4b0e2ba95.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/SXVBbCYimZh7lyu_RhcB/de4dc325738e7917bb5a814c47bcfe.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/AxoEwz_z7bM6O97-8S7p/f95654fa529dc530309a66525fa73d.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/25lIA6S2gb62kbTZdJSe/08e136c9d11176b42b3ebaf3250999.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/VdAMAg8VOkuvccMglqwx/90042a824d9dac6428381a485680a7.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/95HJ5KTdKdntv72oCWtN/4c36643a0f2e0d707634ece06ae669.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/M9n4qOUfX7vL5_0whX75/89367d90f1697d543624ff8acd4cb4.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/CERZeYR8m-PwJLoE-sOb/9c6a8f9f68d0a502ab4f14378a4a5e.png)












