REKLAMA

Źródło: Dar1930 from Getty Images

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie to jedno z tych dań, które zawsze kojarzy mi się z atmosferą Świąt Wielkanocnych. Jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest wart każdej chwili poświęconej na jego stworzenie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg buraków Dodano do
  • 112 litry wody Dodano do
  • 2 Łodygi selera naciowego Dodano do
  • 2 ks marchewki Dodano do
  • liść laurowy Dodano do
  • kilka ziaren pieprzu Dodano do
  • kilka ziela angielskiego Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania zakwasu. Umyj buraki, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do dużego słoja.

2. Krok

Dodaj do słoja obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zalej wodą tak, aby buraki były całkowicie przykryte.

3. Krok

Przykryj słoik kawałkiem gazy zabezpieczonym gumką i odstaw w ciepłe miejsce na 4 dni.

4. Krok

Po tym czasie zakwas powinien być gotowy – powinien ładnie pachnieć i mieć lekko kwasowy smak.

5. Krok

Przygotuj wywar: ugotuj obrane marchewki i seler w 1,5 litra wody. Po ugotowaniu przecedzić wywar.

6. Krok

Dodaj do wywaru zakwas z buraków – ile dokładnie, zależy od tego, jak mocny barszcz lubisz.

7. Krok

Dopraw barszcz do smaku solą i cukrem. Jeśli jest za kwaśny, odrobinę skoryguje smak łyżeczka cukru. Dopraw także świeżo mielonym pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy