REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Boczek rolowany

Boczek rolowany to jedno z moich ulubionych dań, które serwuję podczas świątecznych spotkań rodzinnych.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 kg surowego boczku Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 6 suszonych śliwek bez pestki Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 12 łyżeczki gorczycy białej Dodano do
  • 12 kolendry Dodano do
  • 12 słodkiej Papryki Dodano do
  • 14 łyżeczki kminku Dodano do
  • 14 Chili Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Umyj mięso w zlewie i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń skórę i dokładnie obejrzyj boczek od strony żeber. Wytnij małe chrząstki i kostki.

2. Krok

Następnie można obtoczyć mięso w przyprawach.

3. Krok

Ułóż mięso chudą stroną do góry.

4. Krok

Umieść kolejne cztery ząbki czosnku na boczku. Czosnek można również przecisnąć przez praskę.

5. Krok

Pokrój sześć śliwek w paski i umieść je na wierzchu mięsa.

6. Krok

Zwinąć boczek ciasno i związać sznurkiem kuchennym.

7. Krok

Ostrożnie zawiń boczek w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12-24 godziny.

8. Krok

Usunąć folię. Rozgrzać dużą patelnię i ułożyć na niej roladę.

9. Krok

Smażyć przez około 10 minut, obracając ją.

10. Krok

Upieczoną roladę umieścić w rękawie do pieczenia. Zwiąż koniec sznurkiem lub zapinką.

11. Krok

Roladę z boczkiem umieścić w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 70 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy