:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/11n4CxJf2CFwFTEVeqYE/e91fb7a8352333b3797ce18cbf95be.jpeg)
Ciasto bez mleka
Szybkie i puszyste ciasto cytrynowe bez mleka.
Składniki
Kosz
- 254 jajko
- 200 g cukier kryształ
- 100 g olej słonecznikowy
- 100 g woda
- 1 skórka cytrynowa
- 1 Pakiet proszek do pieczenia
Krem cytrynowy
- 100 ml sok z cytryny
- 100 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukier kryształ
- 2 łyżki mąka samozbrylająca
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubijemy jajka, dodajemy cukier i ponownie ubijamy mikserem ręcznym. Dodajemy olej, wodę i mieszamy razem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/11n4CxJf2CFwFTEVeqYE/f8bfc3ce1e8e5ee7121039f481e154.png)
Źródło: Youtube
Mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do miski razem z startą skórką i mieszamy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/11n4CxJf2CFwFTEVeqYE/87b5fa63503700f449731b6943e147.png)
Źródło: Youtube
Stopniowo dodajemy suche składniki do mieszanki ubitych jajek i mieszamy do ciasta.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/11n4CxJf2CFwFTEVeqYE/a53becfc8d00835b2ea732cb79367f.png)
Źródło: Youtube
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Pieczemy 40 minut w 180°C.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/11n4CxJf2CFwFTEVeqYE/0b2ebe046764cc851c5722b67ad56f.png)
Źródło: Youtube
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy nadzienie cytrynowe. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy w garnku i podgrzewamy, aż powstanie gęstszy krem. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy ostygnąć.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/11n4CxJf2CFwFTEVeqYE/1327e0afd51587cf7c74cc7b73c8e7.png)
Źródło: Youtube
Upieczone i ostudzone ciasto przekrawamy na pół, wlewamy na nie przygotowany krem cytrynowy i kładziemy na wierzch drugą połówkę ciasta.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/11n4CxJf2CFwFTEVeqYE/9ca64618e1438c1f4703d6025e4a4e.png)
Źródło: Youtube
Posypemy pudrem cukrowym i możemy podawać do herbaty lub kawy :) Smacznego
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/11n4CxJf2CFwFTEVeqYE/e7c7cb6d3aeb6fe20f92217439acee.jpeg)
Źródło: Youtube