REKLAMA

Ciasto Kubuś

Coś do popołudniowej kawusi o owocowym smaku . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/search?q=kubu%C5%9B

REKLAMA

Składniki

porcje
20

SKŁADNIKI NA BISZKOPT

  • 4 jajko Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • szczypta sól Dodano do

SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ

  • 1 litr soku Kubuś lub innego Dodano do
  • 3 budynie waniliowe Dodano do
  • proszek Dodano do

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 1 galaretki pomarańczowe Dodano do
  • 250 ml gorącej wody Dodano do

DODATKOWO

  • 1 opakowanie Delicji np pomarańczowych Dodano do
  • 2 galaretki pomarańczowe Dodano do
  • 600 ml gorącej wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Biszkopt ; Mąki przesiewamy do miseczki . Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę . Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy , aż masa będzie gęsta i lśniąca . Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach . W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką lub szpatułka . Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka . Zostawiamy do wystudzenia .

2. Krok

Masa budyniowa ; W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy . Resztę soku zagotuj , następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem . Mieszaj , aż do zagotowania . Gorący krem wylej na biszkopt , owiń folią i zostaw do wystudzenia .

3. Krok

Krem śmietankowy ; Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia . Kremówkę ubijamy na sztywna masę , pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę . Wykładamy na krem z Kubusia .

4. Krok

Na wierzchu układamy delicje czekoladą do góry czekoladą. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki . Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody . Zostawiamy do całkowitego wystudzenia , wkładamy do lodówki , aż zacznie być tężejąca . Pokrywamy wierzch ciasta galaretką i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1331 przepisy

Kolacja

1922 przepisy

Bez pieczenia

174 przepisy

Słowacki

106 przepisy

Śniadanie

435 przepisy

Obiad

2066 przepisy

Deser

1478 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciastka

344 przepisy