REKLAMA

Źródło: Pexels

Devolay

Pyszny pomysł na obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Duże piersi z kurczaka Dodano do
  • 3 łyżki masła Dodano do
  • 2 łyżki natki pietruszki Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 1 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g mąki Dodano do
  • 100 g bułki tartej Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Każdą pierś lekko rozbij.

2. Krok

Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).

3. Krok

Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.

4. Krok

Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.

5. Krok

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy