REKLAMA

Źródło: Pexels

Devolay

Pyszny pomysł na obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Duże piersi z kurczaka Dodano do
  • 3 łyżki masła Dodano do
  • 2 łyżki natki pietruszki Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 1 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g mąki Dodano do
  • 100 g bułki tartej Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Każdą pierś lekko rozbij.

2. Krok

Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).

3. Krok

Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.

4. Krok

Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.

5. Krok

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy