REKLAMA

Źródło: Pexels

Devolay

Pyszny pomysł na obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Duże piersi z kurczaka Dodano do
  • 3 łyżki masła Dodano do
  • 2 łyżki natki pietruszki Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 1 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g mąki Dodano do
  • 100 g bułki tartej Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Każdą pierś lekko rozbij.

2. Krok

Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).

3. Krok

Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.

4. Krok

Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.

5. Krok

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy