Źródło: Youtube
Domowy ketchup z cukini
Ketchup z cukini to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego ketchupu, który często zawiera dużo cukru i konserwantów. Ta wegetariańska i wegańska wersja jest łatwa w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i roślinnych.
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 cebula
- 1 Łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Cukinie oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone składniki.
3. Smaż, aż warzywa zmiękną i nabiorą lekkiego koloru.
4. Dodaj sól i pieprz, mieszaj i smaż przez około 5 minut.
5. Następnie dodaj ocet balsamiczny, miód oraz wodę. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż składniki się połączą i zgęstnieją.
6. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
7. Ketchup z cukini można podawać na ciepło lub schłodzony.