REKLAMA

Źródło: Pexels

Gnocchi

Gnocchi, czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Można podawać je z różnymi sosami lub jako dodatek do innych dań. Gnocchi mogą być również formowane w innych kształtach lub z dodatkiem składników takich jak szpinak, ser lub zioła.

REKLAMA
Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g mąki pszennej Dodano do
  • 15 g sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przestudzić.

2. Krok

Przepuścić przez praskę do ziemniaków.

3. Krok

Dodać jajko, sól i stopniowo mąkę, mieszając do połączenia składników.

4. Krok

Z ciasta formować rolki na posypanej mąką stolnicy lub desce do krojenia.

5. Krok

Pokroić na kawałki o długości około 2,5 cm.

6. Krok

Gotować gnocchi w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

7. Krok

Osączyć i podawać z ulubionym sosem lub podsmażone na maśle.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy