REKLAMA

Źródło: Pexels

Gnocchi

Gnocchi, czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Można podawać je z różnymi sosami lub jako dodatek do innych dań. Gnocchi mogą być również formowane w innych kształtach lub z dodatkiem składników takich jak szpinak, ser lub zioła.

REKLAMA
Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g mąki pszennej Dodano do
  • 15 g sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przestudzić.

2. Krok

Przepuścić przez praskę do ziemniaków.

3. Krok

Dodać jajko, sól i stopniowo mąkę, mieszając do połączenia składników.

4. Krok

Z ciasta formować rolki na posypanej mąką stolnicy lub desce do krojenia.

5. Krok

Pokroić na kawałki o długości około 2,5 cm.

6. Krok

Gotować gnocchi w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

7. Krok

Osączyć i podawać z ulubionym sosem lub podsmażone na maśle.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy