:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/7P7gGexoe-6F8Ax01w9s/b34fbdb75efbb5d4fa4558e716a253.jpeg)
Źródło: Ruslan Khmelevsky von Pexels
Granita al Limone z ananasem - Kuchnia sycylijska
Pewnego upalnego lata kilka lat temu odkryłam sycylijską granitę. Te orzeźwiające lody, tradycyjnie przygotowywane z owoców, cukru i wody, były właśnie tym, czego potrzebowałam, gdy było 30 stopni i świeciło słońce. Zabrałam przepis ze sobą do domu i stopniowo udoskonalałam go, aby odpowiadał moim preferencjom i gustom.
Składniki
- 4 duży Organiczne cytryny
- 200 g cukier
- 800 ml woda
- 1 ananas
- Liście mięty do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Wycisnąć sok z cytryn. Doprowadzić wodę i cukier do wrzenia w szerokim rondlu na średnim ogniu. Gotować syrop przez około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie pozostawić syrop do ostygnięcia i dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz obrany i pokrojony ananas. Zmiksować mieszaninę za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej mieszaninę do płytkiej miski nadającej się do zamrażania i umieść miskę w zamrażarce. Odczekaj 30 minut, a następnie zacznij dokładnie mieszać mieszaninę widelcem co 30 minut.
Ten krok jest ważny dla typowej ziarnistej konsystencji granity. Powtarzaj ten proces przez około 3-4 godziny, aż granita uzyska konsystencję przypominającą sorbet.
Granitę podawać w miseczkach deserowych z listkami mięty.