REKLAMA

Źródło: Pexels

Kapuśniak z młodej kapusty

Idealna zupa na mroźne wieczory.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg młodej kapusty Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 1 Łyżka mąki Dodano do
  • 112 l bulionu warzywnego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Kapustę umyj, pokrój na drobne paski i odstaw na bok.

2. Krok

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w małe kawałki.

3. Krok

W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek aż zmiękną.

4. Krok

Dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut.

5. Krok

Dodaj mąkę i smaż przez kilka sekund, mieszając ciągle.

6. Krok

Dodaj kapustę, wlej bulion i dodaj sól i pieprz do smaku.

7. Krok

Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.

8. Krok

Opcjonalnie możesz dodać kiełbasę i/lub śmietanę.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy