REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QNuRu80MHXoZX49M60zQ/bffa99429d42947a20f9ee34b49c79.jpeg)
Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem
Śląskie karminadle a po polsku kotlet mielony . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/03/karminadle-z-patkami-owsianymi-i-jabkiem.html
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 50 g płatków owsianych
- 100 ml mléka
- 1 małe jabłko
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka duża soli
- 3⁄4 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
- 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- mąka pszenna do panierowania
- Olej do smażenia
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Płatki owsiane moczymy na około 10 minut w mleku . Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy do niego starte jabłko ze skórą oraz obraną cebulę . Dodajemy przyprawy oraz odciśnięte na sitku płatki owsiane i dokładnie wyrabiamy .
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QNuRu80MHXoZX49M60zQ/03cb351b6259f3da316c668091d5a5.jpeg)
2. Krok
Gdy mięso mamy dokładnie wyrobione formujemy klopsy ( około 80 g każdy ) następnie panierujemy w mącę i lekko spłaszczamy . Gotowe karminadle smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron .
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QNuRu80MHXoZX49M60zQ/e19b9ab3324350b34d9e765d569b99.jpeg)