REKLAMA

Źródło: Canva

Karpatka z ciasta francuskiego i z truskawkami

Niesamowicie smaczny deser, który zrobi wrażenie na każdym gościu. Jest to klasyczne polskie ciasto i podstawa polskiej kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
14
  • Ciasto francuskie kupione w sklepie lub przygotowane samodzielnie Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i pokrój na prostokąty o wymiarach około 20x30 cm.

2. Krok

Na połowie prostokątów ułóż truskawki, a na drugiej połowie połóż ciasto francuskie, zakrywając truskawki.

3. Krok

Brzegi ciasta zlep, a następnie uformuj kształt Karpatki, wygładzając brzegi.

4. Krok

Posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

5. Krok

W międzyczasie przygotuj krem: ubij śmietanę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.

6. Krok

Ostudzoną Karpatkę posmaruj kremem i ponownie posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy