:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/eWV6wUmvT75ctq1appet/0bb4ac0fc4f05d587fc652a4904d5f.png)
Kaszubskie ruchanki
Ruchanki to tradycyjne dan kuchni polskiej, które jest idealne na szybki obiad czy kolację. Składają się one z placków ziemniaczanych, które są smażone na patelni do uzyskania chrupiącej skórki. Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak sos czosnkowy, kwaśna śmietana czy kiełbasa.
Składniki
- 4 Średni ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce i odciśnij z nich nadmiar soku.
Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce.
Połącz starte ziemniaki i cebulę w misce, a jajka oraz mąkę wymieszaj
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu.
Na patelnię nakładaj porcje masy ziemniaczane 1/4 szklanki na porcję) i rozprowadź je w formie placków.
Smaż placki na dodatkowo skrop je olejem na .
Gotowe ruchanki daj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.