REKLAMA

Kaszubskie ruchanki

Ruchanki to tradycyjne dan kuchni polskiej, które jest idealne na szybki obiad czy kolację. Składają się one z placków ziemniaczanych, które są smażone na patelni do uzyskania chrupiącej skórki. Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak sos czosnkowy, kwaśna śmietana czy kiełbasa.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 4 Średni ziemniaki Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 4 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • olej roślinny do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce i odciśnij z nich nadmiar soku.

2. Krok

Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce.

3. Krok

Połącz starte ziemniaki i cebulę w misce, a jajka oraz mąkę wymieszaj

4. Krok

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu.

5. Krok

Na patelnię nakładaj porcje masy ziemniaczane 1/4 szklanki na porcję) i rozprowadź je w formie placków.

6. Krok

Smaż placki na dodatkowo skrop je olejem na .

7. Krok

Gotowe ruchanki daj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy