REKLAMA

Kaszubskie ruchanki

Ruchanki to tradycyjne dan kuchni polskiej, które jest idealne na szybki obiad czy kolację. Składają się one z placków ziemniaczanych, które są smażone na patelni do uzyskania chrupiącej skórki. Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak sos czosnkowy, kwaśna śmietana czy kiełbasa.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 4 Średni ziemniaki Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 4 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • olej roślinny do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce i odciśnij z nich nadmiar soku.

2. Krok

Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce.

3. Krok

Połącz starte ziemniaki i cebulę w misce, a jajka oraz mąkę wymieszaj

4. Krok

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu.

5. Krok

Na patelnię nakładaj porcje masy ziemniaczane 1/4 szklanki na porcję) i rozprowadź je w formie placków.

6. Krok

Smaż placki na dodatkowo skrop je olejem na .

7. Krok

Gotowe ruchanki daj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2163 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Dania mięsne

1119 przepisy

Makaron

240 przepisy

Śniadanie

474 przepisy

Kolacja

2024 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy