REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań. Idealnie nadają się na przekąsną lub dodatek do mięsa czy ryb.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 2 ks jajka Dodano do
  • 150 g mąki ziemniaczanej Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki należy dokładnie umyć, obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Zebrane z mojego doświadczenia, polecam zetrzeć ugotowane ziemniaki na tarce o drobnych oczkach, aby uzyskać gładką masę ziemniaczaną.

2. Krok

Do ostudzonych ziemniaków dodawaj mąkę oraz jajka, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Wszystko powinno tworzyć elastyczną masę, która nie przykleja się do rąk. Jeśli masa będzie zbyt kleista możesz dodać więcej mąki.

3. Krok

Formuj z masy małe kuleczki (o średnicy około 2 cm). Szybko i łatwo można to zrobić, zwilżając ręce wodą.

4. Krok

W głębokim garnku rozgrzej olej i smaż kczki na średnim ogniu do momentu, aż staną się złote i chrupiące. Pamiętaj, aby nie smażyć ich zbyt długo, ponieważ mogą stać się zbyt twarde.

5. Krok

Po usmażeniu kuleczki wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy